Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

ΤΟ  ΣΥΡΙΖΟ-ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ  ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ ΤΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ

«Δημόσια είναι εκείνα τα αγαθά των οποίων η χρησιμοποίηση από ένα άτομο ή ομάδα ατόμων δεν αποκλείει τη χρήση τους από άλλα άτομα ή ομάδες. Η χρήση τους μπορεί να γίνεται χωρίς πληρωμή ή πληρώνοντας ένα συμβολικό αντίτιμο. Τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια, των οποίων η λήψη της εκπομπής είναι χωρίς περιορισμό, σε αντιδιαστολή με τη συνδρομητική τηλεόραση, είναι ένα παράδειγμα ενός τέτοιου αγαθού. Τα αγαθά αυτά είναι οιονεί δωρεάν δημόσια αγαθά.» 
Αυτός είναι ο ορισμός για τα δημόσια αγαθά που προκύπτει από όλα τα  επιστημονικά πονήματα για την πολιτική οικονομία.(Βικιπαίδεια) Ειδικότερα η τηλεόραση είναι το κατεξοχήν   δημόσιο αγαθό μετά το νερό και τον ηλεκτρισμό που αφορά κυρίως στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, στους ανήμπορους   και στους πολίτες της τρίτης ηλικίας,  αφού μέσω αυτής ασκούν τα ανθρώπινα δικαιώματα  της σφαιρικής  ενημέρωσης και της ποικίλης ψυχαγωγίας.
Προφανώς όσο περισσότερα κανάλια υπάρχουν
τόσο πιο σφαιρική άρα αντικειμενική είναι η πληροφόρηση και τόσο  πιο ποιοτική,  λόγω του ανταγωνισμού ,είναι ψυχαγωγία του λαού. Κατά συνέπεια  όσο πιο δημοκρατικό και ανθρωποκεντρικό είναι ένα  καθεστώς τόσο περισσότερα κανάλια επιθυμεί να λειτουργούν. Αντίθετα τα απολυταρχικά καθεστώτα  περιορίζουν τον αριθμό των καναλιών , προκειμένου να ελέγχουν και κατευθύνουν την κυβερνητική προπαγάνδα που οδηγεί στην επιθυμητή για την διατήρηση της εξουσίας, νωχελή αποβλάκωση των πολιτών.
Θα περίμενε λοιπόν κάποιος, από μία υποτίθεται φιλάνθρωπο κυβέρνηση ,όπως ψευδώς ισχυρίζεται ότι είναι η «πρώτη φορά αριστερά», να μην κερδοσκοπεί μεταβάλλοντας ένα δημόσιο αγαθό σε εμπόρευμα για πολύ λίγους ,-μόνο τέσσερις-,αλλά αντίθετα να σπάσει το ολιγοπώλιο των καναλαρχών και να δώσει την ευκαιρία  μέσω επιδοτήσεων και σε λιγότερο οικονομικά δυνατούς  ανθρώπους του χώρου να προσθέσουν την φωνή τους.  Αλλοίμονο, η τηλεόραση,  που είναι το έσχατο καταφύγιο αναψυχής και ενημέρωσης των νεόπτωχων Ελλήνων, ενώ θα έπρεπε να παρέχεται δωρεάν, δυστυχώς  αποτελεί όχημα επιπρόσθετης φοροεπιδρομής.
Οι αβάσιμοι και προκλητικοί κομπασμοί του Υπουργού παρασκηνίων και προπαγάνδας            Ν. Παππά, ότι με το …εμπνευσμένο νομοθέτημα του δήθεν τερμάτισε 27 χρόνια ανομίας και διαπλοκής στο τηλεοπτικό τοπίο που ευθύνεται για το κατάντημα της χώρας, ότι με ένα δήθεν κρυστάλλινο και αδιάβλητο διαγωνισμό αποκατέστησε την δικαιοσύνη και την ισορροπία στην αγορά  και ότι πήρε με την «μαγκιά» του  258 εκ ευρώ από τους πολύ πλούσιους και ως νέος Ρομπέν των δασών τα μοίρασε σε παιδικούς σταθμούς και νοσοκομεία, μόνο υπερβολικά αφελείς ή κομματικά τυφλωμένους μπορεί να συγκινήσουν.    
Αυτή είναι ,η «κύκνειος» φαίνεται ,επιχειρηματολογία που διοχετεύτηκε από τον «γκεμπελίσκο» υπουργό στον μεγάλο παπαγάλο του, τον πρωθυπουργό και στα λοιπά  κομματικά παπαγαλάκια ως  το ευρηματικό επικοινωνιακό  αντίδοτο, το colpo grosso ,  που θα κάλυπτε την αναγκαστική  λήψη για την  αριστερά οδυνηρών μεταρρυθμίσεων ,ώστε να κλείσει η αξιολόγηση και την  αποκάλυψη της  απίστευτης κυβερνητικής ανεπάρκειας και αναξιοπιστίας .

Ελάχιστοι όμως απλοί πολίτες ενδιαφέρονται για το τυπικό μέρος του τηλεοπτικού τοπίου, και πολύ λίγοι χορταίνουν από τις συμβολικές και χαιρέκακες   προσωρινές καταβολές των  πλουσίων , αφού πολύ καλά  γνωρίζουν ότι αυτές,  ως κοστολογικό στοιχείο, θα μετακυλησθούν τελικά στους ίδιους μέσω της αναπόφευκτα  ακριβότερης κατανάλωσης.
Ο κόσμος διψά για την καλή ποιότητα των προγραμμάτων της τηλεόρασης και κυρίως για την δυνατότητα να μπορεί να επιλέγει από πληθώρα προγραμμάτων ,όπως συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο   και όχι από τα μετρημένα στα δάκτυλα ενός χεριού ελεγχόμενα προπαγανδιστικά κανάλια κατά το πρότυπο της Β, Κορέας, που φαίνεται να θέλγει τους κυβερνώντες.
Δυστυχώς επί της ανάλγητης  υπουργίας Ν. Παππά ,το δημόσιο αγαθό της τηλεόρασης  βιάσθηκε παρά φύσιν και κατ΄επανάληψη, στερώντας από τον δοκιμαζόμενο λαό και ιδιαίτερα από τους συνταξιούχους , την μοναδική τους ψυχαγωγία αφού, δικαιολογημένα λόγω της θεσμικής αβεβαιότητας αναστολής των επενδύσεων,  εδώ και ένα χρόνο   μόνον επαναλήψεις βλέπουνε .       Οι πλούσιοι που ομολογημένα μισεί και θέλει να τους τιμωρήσει, δεν θίγονται, διασκεδάζουν αλλιώς.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου