Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΗΣ 56 ΧΡΟΝΗΣ ,Η ΔΕΗ, ΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΑ ΜΜΕ , ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΤΟ ΑΦΟΡΗΤΟ ΑΙΣΧΟΣ

Στα Χανιά, σε μία φτωχογειτονιά η πολύ άτυχη 56 χρονη τετραπληγική κ. Ευτυχία Πoπoδάκη, για πολλά χρόνια ζούσε ένα ανείπωτο δράμα ,σε βαθμό που παρακάλεσε την ευθανασία της, με επιστολή  πριν τέσσερις μήνες  που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο. Πριν δύο ημέρες η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα που τροφοδοτούσε τα τρία μηχανήματα της τεχνικής επιβίωσης της,  για χρέος 800 ευρώ εκ των οποίων τα 560 ευρώ αφορούσαν το περίφημο «χαράτσι», και μετά από ένα δίωρο η άτυχη γυναίκα μετακομίσθηκε σε κώμα στο νοσοκομείο όπου μετά από λίγο αναπαύθηκε οριστικά.

 Το αν η διακοπή ηλεκτροδότησης  ήταν η αιτία θανάτου της είναι κάτι που  θα πιθανολογείται για λίγο ακόμη ,εμείς όμως το παίρνουμε σαν δεδομένο.
Το εξαιρετικά θλιβερό γεγονός – που πολλοί το χαρακτηρίζουν λυτρωτικό ,κυρίως για την ίδια- έγινε αντικείμενο πρωτοφανούς σκύλευσης  σχεδόν των πάντων, αναδεικνύοντας μελαγχολικά την σύγχρονη Ελληνική επικοινωνιακή πραγματικότητα.
Η πηγαία αγανάκτηση δυστυχώς υπερτερεί του οφειλόμενου σεβασμού στο πένθος των συγγενών και φίλων της που αν και βασικά υπεύθυνοι,  πολύ ματαιόδοξα έπαιξαν το  φθηνό παιχνίδι των ΜΜΕ και της αντιπολίτευσης ως στιγμιαίοι τηλεοπτικοί αστέρες. Όχι μόνον δεν φρόντισαν εγκαίρως  να την εγγράψουν στο μητρώο της ΔΕΗ για το κοινωνικό τιμολόγιο, οπότε εκτός από την μειωμένη τιμή ρεύματος ,δια νόμου αποκλείεται η διακοπή ηλεκτροδότησης , όχι μόνον δεν έκαναν  μεταξύ τους τον αυτονόητο «ρεφενέ» για ένα τέτοιο μικρό ποσό με τεράστια όμως χρησιμότητα, έχουν το θράσος να  ζητούν… και τα ρέστα από το κράτος, δηλαδή από τους φορολογούμενους που  κάλυψαν –ορθά και χαλάλι της-τα δυσθεώρητα έξοδα θεραπείας της επί 25 χρόνια .       Αν έβαζαν  αυτοί που οδύρονται και εύκολα καταγγέλλουν από 5-10 ευρώ , θα υπήρχε το ρεύμα και η κ. Ευτυχία  ίσως ζούσε.                                                                     Τώρα έκαναν λέει μήνυση για να την πληρώσει κάποιος άτυχος υπάλληλος της ΔΕΗ  που έκανε απλά την δουλειά του και (άκουσον ,άκουσον)  δεν συνδύασε …ως θα όφειλε την έκτακτη παροχή ρεύματος με γεννήτρια, (που κάποιος εργολάβος θα ζήτησε πριν …δέκα!!! χρόνια όταν υπήρξε λόγω έργων προγραμματισμένη διακοπή ρεύματος), ώστε να συμπεράνει- ο υπάλληλος της ΔΕΗ- ότι παρά την έλλειψη επισήμου αιτήματος η παροχή της κας Ποποδάκη εξαιρείται των διακοπών.
Ναι ,και αυτήν την παραδοξολογία ακούσαμε από τον πολύ ευγενικό και μονίμως για τα πάντα συμπάσχοντα παρουσιαστή ,απογευματινής ενημερωτικής τηλεοπτικής εκπομπής που αφιέρωσε πάνω από 100 λεπτά χθες και 60  λεπτά σήμερα στην κάλυψη του «πιασάρικου» τραγικού γεγονότος. Ανάλογες ήταν και οι καλύψεις  και από άλλους σταθμούς ώστε πιστοποιηθεί για μία ακόμη φορά η απίστευτα κυνική λόγω τηλεθέασης εξάρτηση των ΜΜΕ από τις ποταπές προτιμήσεις του τηλεοπτικού κοινού.
Η σχέση όμως κοινού-ΜΜΕ είναι αμφίδρομη, και οι προτιμήσεις των τηλεθεατών δεν διαμορφώνουν απλά  το πρόγραμμα αλλά επηρεάζονται καθοριστικά πολλές φορές από αυτό.  Έτσι ο- πίσω από μία διάτρητη δήθεν αντικειμενικότητα - ύπουλα και έντονα αντιπολιτευόμενος παρουσιαστής με τους κατάλληλα επιλεγμένα καλεσμένους  -(άδραξε την ευκαιρία; πήρε εντολή; άγνωστο) προήγαγε τον υποκριτικό θρήνο για  το ατυχές περιστατικό ,σε μείζον πολιτικό θέμα με φόντο την αριστερή δυσπεψία από την ψήφιση της  μερικής ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.
Τα ίδια και τα ίδια. Δεν πάει να διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι παράγοντες και οι αμυνόμενοι κυβερνητικοί , ότι ουδείς ευάλωτος πολίτης, -εφόσον φυσικά γνωστοποιήσει εγκαίρως και  αρμοδίως το πρόβλημα του- κινδυνεύει με διακοπή ρεύματος, αυτοί τον γνωστό χαβά τους. Κοινωνικό αγαθό ,ξεπούλημα ,ακριβά τιμολόγια στο μέλλον,  αδηφάγος ιδιώτης, διαπλεκόμενα συμφέροντα και άλλα ανακριβή και βαρετά.
Κάπου πρέπει να υπάρξει επί τέλους ένα  αυτοπροσδιοριζόμενο όριο, κάποιο ηθικό φίλτρο στο κυνήγι της τηλεθέασης και της αντιπολιτευτικής μανίας που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του αφόρητου αίσχους του χώρου της επικοινωνίας όπως αυτό  της πρωτόγονης σκύλευσης της άτυχης Χανιώτισσας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΤΟΜΠΡΑΣ    25/07/14



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου