Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ,  η ατμομηχανή της ανάπτυξης.

Τα γεγονότα που έφεραν την χώρα στην σημερινή κατάσταση είναι πράγματα γνωστά  και χιλιοαναλυμένα και σε τίποτα δεν ωφελεί το αναμάσησα τους ,αφού και τα διδάγματα πού μπορούν να αντληθούν είναι και αυτά γνωστά.
Το πρόβλημα είναι τι κάνουμε για το μέλλον ;Πώς θα αξιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα μα   Σε ένα πράγμα υπερέχουμε συγκριτικά με  όλους τους λαούς , στο ότι κατέχουμε την μοναδική και πανέμορφη μυθολογία μας και την ένδοξη και πολύ δημιουργική ιστορία μας. 

 Ιστορία  και μυθολογία βέβαια έχουν και άλλοι λαοί ,η δική μας όμως  ,είναι η πιο γνωστή σε όλη την ανθρωπότητα, έχει διδαχθεί σε όλα σχεδόν τα σχολεία του κόσμου και εκεί βασίζεται ο πολιτισμός των ανεπτυγμένων χωρών του πλανήτη. Την μυθολογία και την ιστορία μας λοιπόν πρέπει να πουλήσουμε, έξυπνα ,γρήγορα ,και ακριβά για να ανακάμψουμε. Αρχικά πρέπει να απαλλαγούμε από τις αγκυλώσεις των διαφόρων  δήθεν πνευματικών ταγών ,και να εμπλουτίσουμε κυρίως την μυθολογία ,ώστε να γίνει πιο προσιτή και ευχάριστη στον πολύ κόσμο διεθνώς, που δεν έχει κλασσική παιδεία.

Παράδειγμα, η Disney land είναι ένα πετυχημένο πρότυπο  μαζικής τουριστικής εκμετάλλευσης τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Γαλλία. Εμείς μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε την Μytho-land, στο πιο γνωστό και σεβαστό βουνό του κόσμου τον Όλυμπο . Να δημιουργήσουμε δηλαδή ένα φανταστικό σκηνικό  και μόνιμες θεατρικές παραστάσεις διαφόρων αποσπασμάτων της μυθολογίας με το δωδεκάθεο ,και γύρω από αυτό το σκηνικό να στηθεί ολόκληρη βιομηχανία οργανωμένης και κυρίως ελεγχόμενης τουριστικής εκμετάλλευσης . Να γίνει δηλαδή στους πρόποδες του Ολύμπου, δίπλα στο Λιτόχωρο μία  μαγική πολιτεία όπως νομίζουμε ότι ήταν ή  μας βολεύει να λέμε ότι  ήταν η πολιτεία των θεών, με ξενοδοχεία, αρχαία θέατρα , πάρκα περιπάτου ,ζωολογικούς κήπους, καταρράκτες, αναπαραστάσεις διαφόρων αποσπασμάτων της μυθολογίας από ομοιώματα θεών ,ημίθεων νυμφών μουσών κτλ                                                                                 
Με την ίδια λογική μπορούμε σχετικά εύκολα να αξιοποιήσουμε όλα τα αρχαία μνημεία της χώρας δημιουργώντας δίπλα στα αυθεντικά ερείπια  ,ομοιώματα της αρχικής τους μορφής , όπου θα λειτουργούν κάτω από αυστηρά έλεγχο ,εστιατόρια ,καφετέριες ,καταστήματα αναμνηστικών  ,με υπαλλήλους ντυμένους με αρχαίες ενδυμασίες ,εις τρόπον ώστε ο τουρίστας να ικανοποιείται  ζώντας και μαθαίνοντας κάτι διαφορετικό ,και να διαδίδει την ευχάριστη και μοναδική του εμπειρία στο τόπο του.                                                                    

Κάτι ανάλογο ,με διαφορετικό βέβαια κοινό – στόχο ,μπορεί να γίνει και με τα Βυζαντινά μνημεία ,και  μοναστήρια τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε  πνευματικά ξενοδοχεία-ησυχαστήρια ,όπου διάφοροι  θρησκευόμενοι μελετητές από όλο τον κόσμο θα μπορούν να καταλύουν.

Με τον τρόπο αυτόν του ιστορικού τουρισμού , ξεφεύγουμε χωρίς να απορρίπτουμε  βεβαίως το μέχρι σήμερα  στερεότυπο, ήλιος θάλασσα και…χαβαλές,  αυξάνοντας και αναβαθμίζοντας τα τουριστικά ενδιαφέροντα  της χώρας.
Έτσι θα δημιουργηθούν πολλές  νέες ευκαιρίες επιχειρηματικότητας, και πάρα πολλές νέες θέσεις εργασίας άμεσα για την κατασκευή και μακροχρόνια με την λειτουργία.

Προφανώς θα πρέπει να  προηγηθούν  οι κατάλληλες υποδομές τόσο σε υλικό όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο.    Θα πρέπει να γίνουν δρόμοι και χώροι διακίνησης μεγάλου πλήθους τουριστών, ενδεχομένως λιμάνια υποδοχής των μεγάλων κρουαζιερόπλοιων ,ίσως νέα αεροδρόμια ή επέκταση των υπαρχόντων, και μία πληθώρα άλλων έργων που θα κινήσουν έντονα την οικονομία σε πολύ υψηλούς ανάπτυξης αυξάνοντας εντυπωσιακά το ΑΕΠ και καταπολεμώντας ουσιαστικά την ανεργία για πολλά χρόνια.                                             

Το πιο ευχάριστο είναι ότι η απαιτούμενη αρκετών δις ευρώ χρηματοδότηση όλου του προγράμματος είναι δυνατό να προέλθει εκτός από την προσδοκώμενη συμμετοχή της ΕΕ από ιδιωτικές ελληνικές και ξένες επενδύσεις.

Το Ελληνικό κράτος που φυσικά δεν έχει την δυνατότητα τέτοιων επενδύσεων θα ωφεληθεί  τα μέγιστα από την πώληση των σχετικών αδειών, από την πρόβλεψη κάποιας λογικής συμμετοχής στα κέρδη αντί ενοικίου, από τους φόρους και φυσικά από την γενική οικονομική ανάπτυξη. Το κρίσιμο πρόβλημα είναι αν μπορέσει το Κράτος να απαλλαγεί από τα ογκωδέστατα βαρίδια πού χρόνια τώρα το εμποδίζουν να αναπτυχθεί ανάλογα με τις δυνατότητές του.

-Θα μπορέσει άραγε να πείσει με οποιονδήποτε τρόπο, τους αρτηριοσκληρωτικούς και ευθυνόφοβους δικαστές και αρχαιολόγους που δήθεν προστατεύουν περιβάλλον και την Εθνική κληρονομιά απορρίπτοντας οποιαδήποτε καινοτόμο ιδέα  μέσω του ΣτΕ και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας  ,ενώ αδιαφορούν για το όργιο αυθαιρεσίας και εγκατάλειψης που σήμερα χαρακτηρίζουν τα Αρχαία μας;                  
 -Θα μπορέσει άραγε  να απαλλαγεί από την επιρροή των διαφόρων δήθεν πνευματικών ατόμων οι οποίοι -μέσα από την τεμπελιά  και την δειλία τους- καθ έξιν διαφωνούν με ότι περιέχει κέρδος τρίτων εκτοξεύοντας πομφόλυγες;

-Θα μπορέσει άραγε να απαλλαγεί από τα διάφορα τρωκτικά, και  τα πάσης φύσεως διαπλεκόμενα συμφέροντα που θα προσπαθήσουν είτε να μονοπωλήσουν ,είτε να ακυρώσουν το πρόγραμμα ,αφού έτσι έχουν συνηθίσει μέχρι σήμερα.

-Θα μπορέσει άραγε να απαλλαγεί από το συνδικαλιστικό κατεστημένο που πριν καν  στηθεί και αρχίσει να αποδίδει το όλο έργο θα το υπονομεύσουν  απεργούντες για παράλογες απαιτήσεις ,η θα προσπαθήσουν να συνδιοικήσουν και οικειοποιηθούν τα πάντα στο όνομα του Ελληνικού λαού ,που αυθαίρετα ,παράνομα και έξω από κάθε λογική ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν.

-Θα μπορέσει άραγε να απαλλαγεί από τους κατά κανόνα ανεπαρκείς κομματικούς θεσιθήρες και να επικρατήσει επί τέλους η αξιοκρατία;

Υπάρχει άραγε ο ηγέτης που να διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και φαντασία ώστε να καταλάβει την πρόταση  για τον ιστορικό τουρισμό, το θάρρος να την υιοθετήσει και το σθένος να την εφαρμόσει ικανοποιώντας τις  προαναφερθείσες  αναγκαίες προϋποθέσεις;

Μας φοβίζει η  απάντηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΤΟΜΠΡΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου